promocija knjige

Bez bombastične retorike do gole istine

Milan Jajčinović (1)
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/3
13.06.2013.
u 17:17

Kroz knjigu je publiku prošetao Nino Raspudić zastajkujući na brojnim tekstovima u kojima je Jajčinović osvijetlio brojne zablude koje se Hrvatima nameću kroz povijest.

Godine rada, truda i istraživanja proizvele su djelo "Od Jugoslavije do Euroslavije" dugogodišnjeg kolumnista Večernjeg lista Milana Jajčinovića. Uz autora, knjigu su danas u muzeju Mimara javnosti predstavili Večernjakovi novinari Zvonimir Despot  i Darko Pavičić, Večernjakov kolumnist Nino Raspudić, direktor sadržaja Večernjeg lista Dražen Klarić i novinar HTV-a Branimir Bilić.

Kroz knjigu je publiku prošetao Nino Raspudić zastajkujući na brojnim tekstovima u kojima je Jajčinović osvijetlio brojne zablude koje se Hrvatima nameću kroz povijest. Tako je naveo da Jajčinović rasvjetljava krivotvorine kao što je Tuđmanov govor o NDH kao stoljetnoj težnji Hrvatskog naroda, dvjesto bogatih obitelji, izlasku Mesića i Manulića iz HDZ-a, analizira slučaj Hebrang te razbija mit o Vesni Pusić kao mrziteljici svega što je Hrvatsko.

– Jajčinović zastupa tradicionalno hrvatstvo, ali je tolerantan i prema drugima. Kod njega nema bombastične retorike, ali mu je svaka riječ na mjestu – istaknuo je Raspudić.

Novinar Branimir Bilić kazao je da Jajčinović piše jednostavno, analitičko, sve kaže u lice, a nikoga ne vrijeđa.

– Kao intelektualac prihvaća sve vrijedno u Hrvatskoj, od lijeva do desna, štiteći dostojanstvo svakog čovjeka. Misli i osjeća hrvatski, kulturom, duhom i znanjem je europski, kao što su bili i jesu svi oni brojni uzorni Hrvati – kazao je Bilić. Dodao je kako je stoga Jajčinović za svog života, uz velikane hrvatskog novinarstva, među prvima zaslužio biti živi spomenik i svjetionik novinarstva i novinarske poruke.

– Jajčinović piše otvoreno i bez straha baš ondje gdje drugi zapnu, govori iskreno o onome o čemu drugi šute, ne trči u tabore pobjednika, a gubitnike ne cipelari. Savršeno razlučuje dobro od zla i u svakom čovjeku vidi zrnce dobra – istaknuo je Bilić. Novinar Darko Pavičić umjesto osvrta na knjigu ispričao je brojne anegdote koje je doživio surađujući u Večernjem listu s Jajčinovićem.

– Dugo je i zamišljeno gledao u ekran i trebalo mu je par minuta da izađe iz svojih misli u stvarnost i nikada nije postao brzoplet i površan – kazao je Pavičić koji u posljednje vrijeme nove Jajčinovićeve kolumne prenosi na novinski papir. Kazao je kako Jajčinović cijeli tekst dan ranije skuha u glavi, a drugi ga dan samo podgrije i iz glave diktira.

Sam autor zahvalio je prije svega svojoj obitelji bez koje bi, kazao je, teško uspio naći mira i vremena da napiše knjigu.

– Zahvaljujem i svojoj drugoj obitelji, Večernjem listu koji je uvijek stajao uz mene kad god je to trebalo, pa i sada. Bez Večernjeg lista ne bi bilo ni ove knjige pa posebno zahvaljujem prijatelju Draženu Klariću koji je od početka stajao iza knjige nastojeći je od početka pretvoriti u Večernjakov projekt – kazao je Jajčinović zahvalivši se i svima ostalima koji su mu pomogli pri pisanju. Dražen Klarić istaknuo je kako je Jajčinović prepoznatljiv brand Večernjeg lista, a koliko je popularan, svjedoči i podatak da je knjiga u Zagrebu već gotovo rasprodana. Najavio je kako je ovo tek prva knjiga u nizu jer Večernji list ima još kvalitetnih novinara.

Na promociji knjige, uz brojne kolege novinare i glavnog urednika Večernjeg lista Gorana Ogurlića, došle su i brojne osobe iz javnog, kulturnog i političkog života, kao što su predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić, Luka Bebić, Ljilja Vokić, Drago Prgomet, Anđelko Milardović, Ivica Lovrić, Rene Medvešek, Anto Kovačević i drugi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije